Пътуване до Бреша,Италия.Booktrailer Film Festival 2018.

Тази година имах страхотната възможност да участвам в Европейския Филмов Фестивал за Буктрейлъри в Бреша,Италия и да представя България,заедно с още 4 трейлъра, създадени от талантливи български ученици. Нямам търпение да ви споделя за преживяванията и впечатленията ми, свързани с това креативно събитие!

Резултат � изображение за booktrailer film festival

Какво е Буктрейлър?Буктрейлърът прилича много на трейлърите на филми,които всички сме гледали,но той има за цел да покаже сюжета на любима книга.Буктрейлърът се използа като начин за насърчаване на четенето,чрез изрязяване на нашите впечатления, с помощта на съвременни аудио-визуално средства.

Награждаването на Европейския фестивал за буктрейлъри в Бреша,Италия се проведе в залата на Театър Социале в историческия център на италианското градчe.В конкурса участваха 20 трейлъра на ученици от четири държави-Италия, Франция,Полша и България.

dsc08800.jpg

Избрах книгата на иранската писателка Тахере Мафи „Разбий ме“ за моя трейлър, защото от три години съм обсебена в добрия смисъл на думата от творчеството на тази авторка.Очаквам с нетърпение всяка нова книга от нейната поредица.

Сега искам да споделя с вас малко за самата книга-Представете си следната картина: небе, загубило обичайния си цвят, в което не летят птици и слънцето изглежда нереално,хората са бедни, няма храна, няма нормални домове. И ако главната героиня Джулиет ви докосне – умирате. Интересно за книгата е, че има множество задраскани думи и изречения. Сякаш съзнанието на героинята автоматично зачерква това, което всъщност иска да каже.

DSC08799.JPG

В продължение на няколко седмици обмислях,препрочитайки книгата какъв да бъде сюжета на трейлъра. Видеото заснех основно в градския парк на Ямбол,като през цялото време търсих зловещи детайли,които да представят апокалиптичната картина в книгата.

След като заснех кадрите и избрах музиката, озвучих основните реплики за трейлъра и монтирах видеото.Това е накратко, звучи лесно, но не е.Със сигурност обаче е много интересно,защото изработването на един буктрейлър те кара да мислиш и да събудиш въображението си.

  • Атмосферата в приказното италианско градче Бреша:

Не бих могла да завърша тази публикация без да ви разкажа за креативността на останалите български представители.

Прекрасният трейлър на лъчезарната Михаела Иванова, вдъхновен от “Малката принцеса” на Франсис Бърнет (A Little Princess) те пренася в красива приказка за съдбата на едно младо, обичащо мечтите момиченце.

Любомир Живков отново залага на неговите страхотни анимационни трейлъри,с които заслужено печели наградата на учителите през 10-то издание на Фестивала.Тази година той успя да впечатли всички с увлекателния си трейлър по “Марковалдо”от Итало Калвино (Marcovaldo).

Ивана Янева и Таня Жекова ни представят един въздействащ трейлър, базиран по “Физика на тъгата”(The Physics of Sorrow) от ямболския писател Георги Господинов.Тяхното творение успешно успява да ни загатне за философското и поетично послание на произведението.

В своя трейлър Лора Тодорова използва единствено черна дъска и тебешир,които се оказват напълно достатъчни, за да ни мотивират да прочетем “Седем кратки беседи по физика”от Карло Ровели (Seven Brief Lessons on Physics). Семпло,но изключително стойностно.

Надявам се да съм успяла да ви вдъхновя да проявите интерес към този чудесен фестивал.За всеки,който има желание да намери повече информация оставям линк към официалния сайт на Booktrailer Film Festival.

До скоро!

Моят Instagram профил може да намерите тук.

Моята Facebook страница може да намерите тук.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s