“13 причини защо” от Джей Ашър.

Издател: Enthusiast

Цена:14.00 лв.

Не можеш да спреш бъдещето, не можеш да върнеш миналото. Единственият начин да научиш тайната е да натиснеш play. 

Един ден, на връщане от училище, Клей Дженсън намира на прага на дома си тайнствен пакет. Пратката е изключително интересна. Хана Бейкър – негова съученичка и първата му любов, която се самоубива две седмици по-рано, е събрала тринайсет касети, адресирани до тринайсет човека от нейното обкръжение. Всеки от тях трябва да ги изслуша и след това да предаде на следващия в списъка. В тези записи Хана разказва, че има тринайсет причини, заради които е взела решение да сложи край на живота си. Гласът на мъртвото момиче съобщава, че и Клей присъства в тези записи, и следователно, и той е отговорен за смъртта й по някакъв начин. За да разбере каква роля е имал в живота на Хана, трябва да изслуша записите… И Клей научава неща, които променят живота му завинаги..

    Да си призная честно умирах от нетърпение да прочета тази нашумяла напоследък книга на Джей Ашър.След като гледах сериала на Netflix “13 reasons why” реших, че би било интересно да проверя дали книгата ще успее да ме разтърси също толкова силно, както невероятната игра на младите актьори.

Image result for 13 reasons why

  Интересното в случая е, че сериала ми хареса малко повече от книгата.Нещото, което липсваше в книгата е това как в сериала с лекота и бързо успяваме да проследим живота и чувствата на хората,които вече са изслушали касетите на Хана.Опознаваме ги и  получаваме възможността да погледнем  случилото се не само през гледната точка на наскоро самоубилото се момиче.

Не ме разбирайте погрешно!С голямо удоволствие прочетох тази интересна история и дори за момент не изпитах досада, макар че съм вече запозната със съдбата на изстрадалата главна героиня.Нейното послание ще  промени  отношението ви с околните завинаги.

Image result for 13 reasons why жсо

Творчество, подобно на това винаги успява да ни накара да се замислим за живота.За това как всяка една наша необмислена дума или действие може да бъде фатална за някого.Фатална за хората, на които държим.В крайна сметка Хана Бейкър е просто една обикновена тийнейджърка. Обикновена, точно като мен или като теб.Тя се различава от останалите само по това,че е имала лошия късмет да не намери правилния човек,който да й помогне след психическия и физически тормоз,който е преживяла. Тормоз, през който някой от нас преминават всекидневно и под най -различни форми.Не се страхувайте да потърсите помощта, колкото и трудна да ви се струва за откриване.Не сте сами.Колкото и самотни да се чувствате.

Image result for 13 reasons why tumblr gif

За Хана този важен човек се оказва Клей.Човекът,който я обича и подкрепя повече от всички останали.През фаталната нощ,която Клей прекарва, слушайки  касетите на неговата скъпа приятелка той осъзнава своята грешка.Единственото,което е можело да промени съдбата на Хана е неговата смелост.Няколко думи,които можеха да прекратят нейните самоубийствени мисли.Бъдете смели!Кажете на хората около вас колко ги цените, защото не знаете колко дни или дори минути  ви остават с тях.

 

Image result for i love you hannah gif

Related image

В заключение”13 причини защо ” е една книга,която си заслужава да прочетете ! ❤ Любовната история между Клей и Хана освен изключително красива,чиста и запленяваща носи носи тъжната безнадеждност на без време погубения млад живот.

Благодаря ви,че че прочетохте ревюто!Кой друг няма търпение за втория сезон на “13 reasons why”?Ще се радвам ако споделите вашите теории в коментарите под публикация 🙂 Между другото можете да посетите моят bookstagram,в който реших да се опитам да бъда малко по-активна 😀 Линка е долу!

Моят Instagram профил може да намерите тук.

Моята Facebook страница може да намерите тук.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s